Krukkenexpert, meest uitgebreide assortiment loopkrukken Aanschaftips

Aanschaftips

Hier volgen een aantal tips voor de aanschaf van de juiste krukken.

-Let bij de aanschaf van de krukken op de lengte van de krukken en het maximaal belastbare gewicht.

-juiste hoogte: ga rechtop staan (met schoenen aan) en houdt u arm ontspannen langs u lichaam, het handvat van de kruk moet ongeveer ter hoogte van de pols zitten. De manchet moet ongeveer 5 cm onder de elleboog zitten.

-gesloten of open manchet? Het kan een beetje verwarrend zijn omdat de krukken met gesloten manchet nooit helemaal gesloten zijn maar altijd een kleine opening aan de voorkant hebben. Toch worden dit krukken met gesloten manchet genoemd. De open manchet zijn voor de helft open en blijven dus ook niet aan de arm hangen. Wij Nederlandsers zijn vaak gewend aan gesloten manchet, deze worden dan ook speciaal voor ons gemaakt (vandaar de beperkte keuze). Voordeel van de open manchet is dat deze veiliger zijn omdat ze niet aan de arm blijven hangen in het geval je komt te vallen. Daarnaast blijft ook nooit de mouw van je jas/trui hangen met een open manchet omdat je er niet van bovenaf in hoeft te schuiven. Voordeel van de gesloten manchet is dat deze aan de arm blijven hangen wanneer je iets wilt pakken en het voelt toch alsof je meer steun krijgt (zeker bij onbelast lopen).

     open en gesloten

-welke handgrepen? - U kunt kiezen uit de standaard ergogrip, dit zijn de 'gewone' ovale handgrepen. Daarnaast hebben wij ook de brede anatomische grip die als het ware voorzien is van een soort vleugels zodat de druk beter over de hand wordt verdeelt, dit is dus minder belastend voor de hand. Daarnaast kunt u kiezen uit harde en zachte handgrepen. De zachte handgrepen zijn voorzien van een zacht rubberen laagje voor een prettigere maar vooral stroevere grip. Wanneer u kiest voor de anatomische zachte grepen dan buigen de 'vleugels' van deze handgrepen een beetje mee voor vering.

anatomisch                                           ergonomisch (standaard)

-de doppen zijn versleten wanneer het profiel niet of bijna niet meer zichtbaar is, bestel dan tijdig nieuwe! Voor de juiste maat moet u de buitenmaat opmeten van de buis.

-wilt u meer grip, bijvoorbeeld in natte ruimte zoals zwembad en badkamer? Probeer dan de Flexyfoot doppen met vering en een betere grip.

-gaat u het ijs op of de sneeuw in? bestel dan een ijsdop of ijspin!

-heeft u last van overmatige zweethanden, probeer dan eens de houten handgrepen; ideaal!

-Belast lopen en onbelast lopen met elleboogkrukken
Wanneer u 1 been/voet totaal moet ontzien en daar in zijn geheel niet op mag steunen noemen we dit onbelast lopen. In dit geval steunt u extra veel op de krukken en is het aan te raden om te kiezen voor anatomisch gevormde handgrepen voor een betere grip. De anatomische grip verdeelt de kruk over de hele hand wat minder belastend is voor de hand. Daarnaast heeft u een betere grip waardoor uw pols recht blijft tijdens het gebruik, dus het is prettiger voor uw handen en polsen.Veel mensen geven in dit geval ook voorkeur aan krukken met gesloten manchet.
Wanneer u belast mag lopen bieden de krukken met open manchet over het algemeen meer dan voldoende steun en gebruikt u de krukken niet voor langere tijd dan zijn voor u de standaard handgrepen wellicht ook meer dan prima.

-waarom maatwerk? Dit houdt bijvoorbeeld in dat de buis uit 1 gedeelte bestaat en dus niet verstelbaar is. Dit is uiteraard maar geschikt voor 1 persoon, maar houdt de kruk langer sterk en deze zal ook niet gaan 'tikken' na verloop van tijd. Soms is maatwerk nodig met betrekking tot speciale wensen of speciale maten.

-de kleuren


Instructie lopen en traplopen met elleboogkrukken na een operatie
Trap oplopen
• Dicht voor de eerste trede gaan staan, aan de kant waar thuis ook de leuning zit.
• De leuning vastpakken en de kruk overnemen in de andere hand.
• Het niet geopereerde been wordt op de eerste trede gezet.
• Het geopereerde been wordt vervolgens aangesloten met kruk.

Als er bij de trap geen leuning zit, dan worden beide krukken als steun gebruikt. De volgorde blijft hetzelfde. Het opstappen op een stoep gaat op dezelfde manier.

Trap aflopen
• Dicht voor de trap gaan staan, aan de kant waar thuis de leuning zit.
• De leuning vastpakken en de kruk overnemen in de andere hand.
• De kruk en daarna het geopereerde been wordt een trede lager neergezet
• Daarna volgt het niet geopereerde been.
Als er bij de trap geen leuning zit, dan worden beide krukken als steun gebruikt. De volgorde blijft hetzelfde. Het afstappen van een stoep gaat op dezelfde manier.